Oproep tot actie voor klanten

Stop de Wet regulering sekswerk!

 

Beste klant,

De Nederlandse regering heeft een wet voorgesteld die slecht is voor sekswerkers en hun klanten, de Wet regulering sekswerk (WRS). Het voorstel is slecht omdat het sekswerkers en hun klanten criminaliseert. Ze eist van sekswerkers dat ze een vergunning aanvragen, en dat ze worden opgenomen in een landelijk register. Werkt de sekswerker die u bezoekt zonder vergunning dan loopt u het risico op een jaar gevangenisstraf. U moet wel zelf gaan controleren in het register of de sekswerker die u bezoekt een vergunning heeft. De sekswerker riskeert een boete van €20.750. En mensen die sekswerkers zonder vergunning helpen riskeren 2 jaar gevangenisstraf.

De regering heeft als doel met deze wet om mensenhandel en geweld tegen sekswerkers te bestrijden. Natuurlijk wilt u als klant ook geen sekswerker bezoeken die slachtoffer is van dat soort misbruik! En natuurlijk willen sekswerkers geen slachtoffer worden. Maar sekswerkers, medische experts en academici denken dat deze wet het probleem van mensenhandel en geweld alleen maar zal verergeren. Waarom? Omdat meer sekswerkers illegaal, zonder vergunning, zullen moeten gaan werken want:

  • De sekswerker moet minimaal 21 zijn
  • In Nederland mogen werken volgens de vreemdelingenwet
  • Door ambtenaren geschikt worden bevonden om sekswerk te doen

Veel sekswerkers zullen niet aan deze eisen kunnen voldoen en dus gedwongen worden zonder vergunning te gaan werken. Anderen zullen ervoor kiezen zonder vergunning te werken omdat ze zich zorgen maken over de veiligheid van de informatie in het register. U als klant weet ook dat sekswerkers die illegaal werken een veel groter risico lopen slachtoffer te worden van mensenhandel en geweld. U wilt geen gebruik maken van de diensten van een sekswerker die slachtoffer is. Die sekswerker wilt u helpen. Maar dat kunt u niet. Want als u een misstand meldt bij de politie loopt u het risico op gevangenisstraf. U hebt immers gebruik gemaakt van de diensten van een sekswerker zonder vergunning.

Het is dus tijd voor actie. Het is belangrijk voor u als klant, en voor sekswerkers, dat dit wetsvoorstel wordt teruggetrokken. Daarom vragen we u om te reageren op de internet consultatie voor deze wet. Wij hebben een voorbeeld brief gemaakt die u op de consultatie kunt inzenden. U mag natuurlijk ook een eigen reactie sturen.

Kom in actie! Alvast bedankt voor jouw steun.

Reageren kan tot 15 december via deze website: https://www.internetconsultatie.nl/sekswerk  

Je kunt ook de voorbeeldbrief gebruiken en die als document bijvoegen.

 

Klik hier voor de voorbeeldbrief